Voedingsassistent

Als voedingsassistent werk je in de afdelingskeuken van een ziekenhuis of verpleeghuis. Je werkt onder leiding van de kok en helpt bij het maken van de maaltijden die op het menu staan. Als het etenstijd is, breng je de maaltijden rond op je afdeling. Als het nodig is, help je de bewoners of patiënten bij het eten en drinken. Voor de 'zorgvrager' (bewoner of patiënt) ben je een soort gastheer of gastvrouw. Je houdt op speciale kaarten of lijsten bij wat dieetpatiënten te eten en te drinken krijgen. Daarvoor gebruik je soms ook de computer. Je overlegt geregeld met diëtisten over de aangepaste voeding van bewoners. Ook informeer je bij de verpleegkundigen of een patiënt bijvoorbeeld rechtop mag zitten tijdens het eten. Als patiënten of bewoners klachten hebben, geef je deze door aan de keuken of aan het afdelingshoofd. Verder maak je boodschappenlijsten voor de keuken en het magazijn en zorg je ervoor dat de afdelingskeuken schoon en netjes blijft. Je werkt in een ziekenhuis of verpleeghuis in de keuken en op de afdeling. Tijdens je werk sta en loop je veel. Je werkt volgens een dienstrooster, ook in de weekends en soms op feestdagen. Je moet zorgvuldigheid werken, want je mag je niet vergissen in de dieetmaaltijden. 

Beroepseigenschappen

•  zorgvuldig en hygiënisch kunnen werken
•  goed kunnen samenwerken
•  snel en efficiënt kunnen werken
•  goed met patiënten en ouderen kunnen omgaan
•  computervaardig

Beroepensector

horeca en voeding

Opleidingsniveau

MBO-2 basisberoepsopleiding