Dialect op de Gomarus

Beste Gomarist!

Jij zit op de Gomarus; én: je praat dialect?  Dan moet je verder lezen!!  Dialect is niet 'dom'!, Dialecten zijn veel ouder dan het nederlands! Dialect is interessant! Dialect is iets van jouw zelf: het is jouw eigen taoltje! Dialect is cultuur! Dialect moeten we bewaren! Het is jammer dat de dialecten dreigen te verdwijnen! Dus: Blijf  jij gewôôn plat praote!

Wie ben ik?

Ik ben meneer De Groot (grt) en ik geef biologie. Ik zet me in voor (behoud van) streektalen. Hieronder lees je waarom.  Heb je een paar mooie, echt orignele dialect-woordjes, geef ze dan aan mij door! Of heb je een andere bijdrage, kom gerust langs (ik zit meestal in lokaal 2.15). Je kunt ook mailen naar kdegroot@gomarus.nl .

Da ge bedaankt zijt, da wit-te, war!!

 

Waarom vind ik dialect zo leuk?

Omdat ik er mee grootgebracht ben!

Mijn vader, geboren en getogen in Spijk (dorpje bij Gorinchem) sprak altijd Spijks. Mijn moeder komt uit Sprang-Capelle. Ook al ging ze met haar trouwen in Spijk wonen, ze bleef het dialect van Sprang-Capelle onvervalst spreken. Zodoende ben ik dus drietalig opgevoed, want toen ik op school kwam, kwam er ook nog ‘gewoon’ nederlands bij.

 

Hoe schrijf je dialect   Dialect rondom Gorinchem   Dialect op onze school   Argumenten van dialect
Uitleg van dialect   Verschillen van dialect   Isoglossen    
Links over dialect   Top 10 uitspraken   Dialect van leraren   Luisterfragmenten
Streektaalmiddag   Brabants in de Gezinsgids   Onderzoek Gent   Profielwerkstuk Dialect
Alblasserwaard   Land van Heusden en Altena   Hardinxveld - G'dam   Nederhemert
Betuwe   Vijfheerenlanden   Sprang - Capelle