Functie Zorgloket bij aanmelden nieuwe leerling

 

In de meeste gevallen heeft het Zorgloket bij nieuwe leerlingen geen rol. Er zijn drie situaties waarin dit wel het geval is:

1.Wanneer er vanuit ouders behoefte is om de zorgvragen met betrekking tot hun kind te leggen naast het ondersteuningsaanbod van de Gomarus. [1] De zorgcoördinator instroom[2] gaat dan in gesprek met ouders. Blijkt het wenselijk hierop verder in te gaan, dan wordt er een intakegesprek georganiseerd. Daarvoor is het nodig dat ouders hun kind aanmelden. Zonder aanmelding kan de Gomarus de gegevens van een leerling niet opslaan volgens AVG-richtlijnen. Dit betreft een voorlopige aanmelding.

2.Het gebeurt ook vaak dat een basisschool aangeeft bij de overdracht van een leerling dat een gesprek over de nodige ondersteuning op het voortgezet onderwijs gewenst is.

3.Het kan ook zo zijn, dan de Gomarus op basis van de informatie van de basisschool een gesprek noodzakelijk acht.

Een intakegesprek kan plaatsvinden met de deskundigen van de sattelietklas, de trajectklas, het lwoo of het medisch passend onderwijs.Van het intakegesprek wordt een verslag gemaakt. Daarin staat ook een advies met betrekking tot de ondersteuning die kan worden geboden. Ouders hebben vervolgens twee weken de tijd om te reageren. Na reactie van hen wordt het advies op 1 maart – indien van toepassing en mogelijk –  omgezet in een definitief toegekend arrangement. Hoewel het een advies betreft, is het wel een zwaarwegend advies, gebaseerd op argumenten van deskundigen. Mochten ouders ervan willen afwijken, dan zijn hierover gegronde redenen vereist en volgt een gesprek.

Wanneer ouders (binnen zes weken) bezwaar maken tegen een besluit van het Zorgloket, moet de school het besluit heroverwegen. Wanneer de school er samen met de ouders niet uitkomt, dan komt de klachtenregeling van de school in beeld. Indien gewenst kunnen ouders of kan de school zich wenden tot het Samenwerkingsverband RefSVO (zie hieronder).

Ouders dienen hun kind, als dat in aanmerking lijkt te komen voor meer ondersteuning dan de reguliere setting kan bieden, ten minste vóór 1 maart, maar het liefst voor 31 januari, voorafgaand aan het nieuwe schooljaar, aan te melden bij de school van hun keuze. Wettelijk is het zo dat na aanmelding de school zes weken de tijd heeft om te beslissen over de toelating van de leerling. Deze periode kan eenmaal met vier weken worden verlengd. Heeft het bestuur na tien weken nog geen besluit genomen, dan heeft de leerling recht op een tijdelijke plaatsing op de school van aanmelding, tot de school een goede plek heeft gevonden.

 

 [1] Bij twijfel over de identiteit vindt er eerst een gesprek plaats met het bevoegd gezag over dit onderwerp.

[2] Die is er voor zowel Gorinchem als Zaltbommel.

 

<- Terug